Polityka prywatności

Portal www.oirp.gda.pl wykorzystuje pliki „cookies”, które pozwalają na zapamiętanie wybranych informacji o jego użytkownikach i ich preferencjach. Za ich pomocą nie są jednak przetwarzane lub przechowywane dane osobowe, a jedynie informacje pozwalające na:

  1. dopasowanie portalu do potrzeb użytkowników;
  2. tworzenie statystyk oglądalności podstron portalu;
  3. dostosowanie części informacji wyświetlanych w portalu i na stronach partnerskich do zainteresowań użytkownika.

Pliki cookies:

  1. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe wysyłane i przechowywane na Twoim komputerze, czy innym urządzeniu, z którego łączysz się z Internetem.
  2. Pliki cookies pobierane są za pośrednictwem przeglądarki internetowej, podczas pierwszego wejścia na stronę.
  3. Pliki cookies nie powodują zmian konfiguracyjnych w urządzeniu, z którego korzystasz, pliki pomagają w dostosowaniu zawartości strony internetowej do Twoich oczekiwań, ułatwiają nawigację na stronach i zapewniają skuteczność procedur bezpieczeństwa,
  4. Pliki cookies pozwalają nam ocenić, jakie są upodobania i oceny naszych użytkowników, a także jak możemy ulepszać stronę internetową, dopasować komunikację w Internecie dla użytkownika,
  5. Pliki cookies wykorzystywane w naszych witrynach internetowych, nie gromadzą informacji umożliwiających ustalenie tożsamości użytkownika.

Rodzaje plików cookies:

  1. Pliki cookies sesji to tymczasowe pliki cookies pozostające w pliku przeglądarki użytkownika do momentu opuszczenia strony internetowej, są one obowiązkowe dla poprawnego działania niektórych aplikacji i poprawnego wyświetlania zawartości strony.
  2. Pliki cookies trwałe są wykorzystywane w celu uatrakcyjnienia strony dla użytkownika. Tego rodzaju pliki pozostają w przeglądarce użytkownika znacznie dłużej. Okres ten zależy od dokonanych przez użytkownika ustawień przeglądarki internetowej. Pliki cookies trwałe pozwalają na przekazanie informacji do serwera Okręgowa Izba Radców Prawnych w Gdańsku przy każdych odwiedzinach strony. Pliki cookies trwałe nazywane są także „ciasteczkami śledzącymi”.
    Cookies nie powodują zmian konfiguracyjnych w urządzeniu końcowym i oprogramowaniu zainstalowanym na urządzeniu.

Usuwanie i blokada plików cookies:

  1. Użytkownik, który nie życzy sobie wykorzystywania plików „cookies” w opisanym powyżej celu, ma możliwość skonfigurowania ustawień wykorzystywanej przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie wspomnianych plików w pamięci komputera. W każdej chwili może również usunąć je ręcznie. W celu zapoznania się ze szczegółową instrukcją postępowania prosimy o odwiedzenie strony internetowej producenta używanej przeglądarki internetowej.
  2. Pamiętaj, że blokada może uniemożliwić niektóre funkcje serwisu www.oirp.gda.pl
  3. Szczegółowe informacje na ten temat można uzyskać, korzystając z funkcji Pomoc w swojej przeglądarce

Sposób wyłączenia obsługi plików cookies w poszczególnych przeglądarkach można znaleźć na następujących stronach:

  1. Mozilla Firefox: http://support.mozilla.org/pl/kb/blokowanie-ciasteczek
  2. Google Chrome:http://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=pl&answer=95647
  3. Internet Explorer 7 i 8: http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows-vista/block-or-allow-cookies
  4. Internet Explorer 9 i 10: http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows7/block-enable-or-allow-cookies
  5. Opera: http://help.opera.com/Linux/9.22/pl/cookies.html
  6. Safari: http://support.apple.com/kb/ph5042

 

 ZASADY OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH

w ramach serwisu oirp.gda.pl

  1. Okręgowa Izba Radców Prawnych w Gdańsku (dalej „OIRP”), ul. Nowe Ogrody 35, 80-803 Gdańsk informuje, że jest administratorem danych osobowych użytkownika Serwisu. Numery telefonów do OIRP podane są w zakładce kontakt.
  2. Jeśli chcesz się skontaktować w sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem jest to możliwe poprzez adres e-mail: oirp.gda.pl@oirp.gda.pl lub korespondencyjnie.
  3. Okręgowa Izba Radców Prawnych w Gdańsku w pełni respektuje prawo do prywatności i ochrony danych technologicznych. Okręgowa Izba Radców Prawnych w Gdańsku zbiera wyłącznie informacje o wykorzystywaniu niniejszego Serwisu przez zapisywanie do logów systemowych danych technologicznych, takich jak data połączenia z serwisem oraz adresu IP. Informacje te są wykorzystywane do celów wyłącznie administracyjnych i statystycznych i nie pozwalają na identyfikację pojedynczego użytkownika.
  4. W odniesieniu do usług dostępnych w ramach Serwisu, Twoje dane będą przetwarzane w zależności od zasobu serwisu na podstawie art. 6 ust. 1 lit a-f RODO.
  5. Podanie danych w celu realizacji usług Serwisu jest niezbędne do świadczenia tych usług. W razie niepodania tych danych usługa nie będzie mogła być świadczona lub będzie mogła być świadczona w niepełnym zakresie.
  6. Przetwarzanie danych w pozostałych celach tj. dopasowanie treści Serwisu do Twoich zainteresowań, pomiarów statystycznych i udoskonalenia usług w ramach Serwisu jest niezbędne w celu zapewnienia wysokiej jakości usług. Niezebranie Twoich danych osobowych w tych celach może uniemożliwić poprawne świadczenie usług.
  7. Twoje dane mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym dane osobowe na zlecenie administratora m.in. dostawcom usług IT – przy czym takie podmioty przetwarzają dane na podstawie umowy z administratorem i wyłącznie zgodnie z poleceniami administratora.
  8. Przysługują Ci następujące prawa w związku z przetwarzaniem przez OIRP Twoich danych osobowych:
    • prawo dostępu do Twoich danych,
    • prawo żądania sprostowania danych,
    • prawo do usunięcia danych (w określonych sytuacjach),
    • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych,
    • prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
  1. Jeżeli Twoje dane są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach świadczonej usługi (dane są niezbędne w celu świadczenia usługi) możesz dodatkowo skorzystać z poniższych praw:
  • prawo do wycofania zgody w zakresie w jakim są przetwarzane na tej podstawie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem,
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Możesz przesłać te dane innemu administratorowi danych.
  1. Twoje dane będą przetwarzane przez okres, w którym usługi te będą świadczone oraz czasami, po zakończeniu ich świadczenia, jednak wyłącznie, jeżeli jest dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji tego typu celów.
  2. Twoje dane będziemy przetwarzać do czasu wygaśnięcia wzajemnych roszczeń wynikających z ze zgłoszenia dokonanego poprzez formularze kontaktowe dostępne w Serwisie.
  3. W celu skorzystania z powyższych praw należy skontaktować się z administratorem danych. Dane kontaktowe wskazane są wyżej. 
  4. Okręgowa Izba Radców Prawnych w Gdańsku jako administrator Serwisu www.oirp.gda.pl nie ponosi odpowiedzialności za politykę ochrony prywatności innych stron internetowych, zarówno tych dostępnych dla użytkowników dzięki linkom umieszczonym na stronach portalu www.oirp.gda.pl , jak i tych, które umieszczają linki do portalu oirp.gda.pl
  5. Usługi i funkcje w ramach Serwisu będą z czasem ulegać rozszerzeniu. Oznacza to m.in., że w przyszłości OIRP może wprowadzić zmiany w niniejszym dokumencie. Ogłoszenie zmian nastąpi w ten sposób, że informację o zmianach w Polityce Prywatności zostaną umieszczone w ramach Serwisu. Wraz z każdą zmianą, nowa wersja Polityki Prywatności będzie się pojawiać z nową datą. Wszelkie najistotniejsze zmiany będą odpowiednio wyróżnione. Niniejszy dokument ma charakter informacyjny.
  6. Przysługuje Ci prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.